Jednym z najważniejszych czynników dla zdrowia jest wysokiej jakości białko oraz jego prawidłowe strawienie (1).
Jeśli organizm ma problem z pozyskaniem dobrego białka, będzie podatny na infekcje (2).
Niedożywienie białkowe jest powodem obniżenia odporności organizmu i prowadzi do chorób.
„Z powodu niedoboru aminokwasów z białek pokarmowych zaburzona jest synteza niezbędnych białek ustrojowych, co w efekcie narusza funkcje odpornościowe” (3).
Z powyższego powodu osoby będące na diecie są bardziej podatne na infekcje chorobowe. Minimalna ilość białka, jaką musimy spożywać to 1 g na kilogram naszej wagi. Białko możemy pozyskiwać z produktów roślinnych lub zwierzęcych, ale te zwierzęce dla naszego organizmu są lepsze i określamy je jako pełnowartościowe.
Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach oraz w odpowiednim wzajemnym stosunku. Pełnowartościowe są białka zwierzęce np. jajka, mięso, drób, ryby, ser i mleko (prawdziwe). Z białek roślinnych do pełnowartościowych zaliczamy np. zawarte w amarantusie i komosie ryżowej, a także w algach np. chlorelli i spirulinie (4).
Gdyby ktoś chciał bardzo dokładnie wyliczyć spożycie białka, to musi zdobyć wiedzę na temat zawartości i wchłanialności białka przez organizm człowieka. Przykładowo spożywając 100 g mięsa, spożywamy około 30 g białka, spożywając 1 jajo, przyjmujemy do organizmu około 6 g pełnowartościowego białka, a jedząc pierś z kurczaka w 100 g, zjadamy około 22 g białka.
Białka różnią się także zdolnością wchłaniania przez organizm. Najlepiej wchłaniające jest białko z jaja.
Przeciętny człowiek jest wszystko jedzący, czyli spożywa nie tylko białko roślinne, ale także pełnowartościowe białko zwierzęce, a mimo to choruje. Skoro osoba jedząca wszystko ma problem z pozyskaniem białka, które będzie ją chroniło przed infekcjami, to tym bardziej osoby będące na diecie, będą miały z tym problem. Coś złego stało się z naszym pożywieniem, skoro mając pod dostatkiem pożywienia, chorujemy, tak jakbyśmy głodowali i nasz organizm był niedożywiony.
Współczesna żywność, która jest w ofercie koncernów spożywczych, sprzedawana w supermarketach, wyniszcza nasz układ odpornościowy, a białko przez nią oferowane nie spełnia funkcji ochronnych.
Suplement Xtend został opracowany w taki sposób, by nam dostarczyć wszystkiego tego, czego brakuje w żywności sprzedawanej w naszych sklepach. ZinoBiotic także nam dostarcza najwyższej jakości błonnik, który przywraca prawidłową florę bakteryjną, wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, naprawia nieszczelność jelit i przeciwdziała rakowi jelita grubego.
Jednak źródłem wysokiej jakości białek jest LeanShake. Produkt ten charakteryzuje się nie tylko wysoką zawartością białka i wyjątkowego błonnika Zinobiotic. Zawiera kwasy tłuszczowe MCT, komosę ryżową (quinoę), ananasa (bromelinę), papaję (papainę) oraz 25 witamin i minerałów + beta glukany. Dostępny w czterech różnych smakach. LeanShake jest połączeniem ZinoBiotic + Xtend + wysokiej jakości białko.
Zastępuje nam śniadanie i kolację, jeśli chcemy bezpiecznie stracić wagę lub jest dodatkiem do posiłków np. dla osób chcących zbudować masę mięśniową. Sprawia, że dożywiamy organizm we wszystko, co on potrzebuje z wyjątkiem kalorii. Jest to produkt premium z najwyższej jakości składników. Nie każdego na niego stać, ale sam nie mogę się doczekać, bym mógł go zastosować w swoim odżywianiu. Mam nadzieję, że niebawem będę mógł podzielić się swoim doświadczeniem i może jakimiś efektami.
Krzysztof Król
Źródła:
1 Franciszek Kokot – Nauka o chorobach wewnętrznych
2 Essentials of Medical Microbiology – cyt. za dr Bartek
3 Vander’s Human Physiology – cyt. za dr Bartek
4 Wikipedia - białka pełnowartościowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz